Performance Kerja Drop? Sampai bila?

Keperluan mencari pendapatan sampingan disebabkan taraf hidup yang tinggi kini menjadi common di kalangan masyarakat kita terutamanya di bandar-bandar besar.

Tambahan pula, apabila kerajaan juga menggalakkan individu mempunyai 2 kerja dalam 1 masa, didalam masyarakat kita, sudah biasa. Di samping tanggungan kerja hakiki, perlu juga buat Part Time. Malah, ada di antaranya yang spend lebih masa di dalam kerja Part time berbanding kerja hakiki.

Bayangkan gaji sediaada tidak dapat menampung keperluan harian malah taraf hidup yang terlalu tinggi menyebabkan keperluan sediaada sangat mendesak.

Banyak kesan buruk yang mungkin timbul kesan daripada melakukan 2 kerja serentak ini antaranya hilang fokus semasa bekerja, performance drop, kerja hakiki tidak mencapai Kpi yang sepatutnya malah boleh membawa kepada kesan sehingga diberhentikan kerja. 

 

 

CARA MENGATASINYA

  1. Kuatkan Spiritual

Ya, memang buat Part Time mendatangkan hasil tapi bagaiman dengan keberkatan? Lakukan kerja Part Time yang tidak mengganggu kerja hakiki. Back to basic, hubungan dengan Allah. Dan percayalah makin dijaga keberkatan gaji ni, akan makin tenang dan mudah urusan harian. Tak kiralah, anda agama apapun back to basic sebagai manusia.

  2. Tetapkan Target

Bagi anda yang mempunyai impian jangka panjang untuk berbisnes. Anda perlu menetapkan 1 Target sampai bila nak terus hidup begini. Ya, memang Part Time boleh mendatangkan hasil, tapi cuba bayangkan kalo 5 tahun lagi still melakukan 2 kerja serentak, bagaimana dengan masa depan anda? Family anda?

 

 

Adalah penting untuk kita menetapkan matlamat jangka panjang memandangkan  ianya penting untuk masa depan sendiri.  Tidak mudah untuk berterusan dalam belenggu masalah yang berterusan dan kita seharusnya mengambil suatu titik mula ke arah masa depan yang lebih terjamin. Performance drop sampai bila? Anda tentukan !!!

 

 

2 Replies to “”

  1. kalau kerja part time tu platform nya boleh hasilkan income yang jauh lebih baik dari kerja tetap tu…why not fokus part time jadi full time 😉.

    Nak cater dua2 risau tergugat keberkatan tu kan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge